Spaghetti Bolognese


 
The all-time favourite dish and the most searched for recipe on site. This is not a true bolognese sauce, but a variation that is used anywhere north of Italy. I tend to prepare huge amounts and freeze what I don't eat. I've carefully measured the ingredients and played around with different amounts and found the recipe below to be the best - but please feel free to modify! This will give you a not too salty bolognese with a very slight sharpness to it - my kids eat it as well. If you like your food hot, add more of the chili paste. Also, some people like more garlic in their sauce, so feel free to add more.

Makanan favorit dan resep paling sering dicari, yaitu spaghetti Bolognese. Ini bukanlah saus bolognese yang asli, melainkan variasi yang sering digunakan di Itali bagian utara. Saya cenderung mempersiapkannya dalam jumlah banyak dan di taruh di lemari es. Secara teliti saya timbang bahan-bahan dan mencoba-coba dengan jumlah bahan sehingga menemukan resep yang paling enak- tetapi silakan modifikasi sesuai selera Anda! Saus ini tidak akan begitu asin dan wanginya tidak begitu tajam sehingga anak-anak juga menyukainya. Jika Anda suka pedas,tambahkan pasta cabe sesuai selera Anda.

Ingredients for 4 (Untuk 4 porsi)

Bolognese Sauce (Saus Bolognese)

Ingredients:
1 kg chopped tomatoes (1100 grams)
350 grams beef mince 
2 onions (medium size, 160g each) (350 grams)
60 grams tomato concentrate 
2 1/2 teaspoons honey (12 grams)
2 3/4 cloves fresh garlic (medium size, 3g each) (8 grams)
3/4 teaspoons salt (4 grams)
3/4 teaspoons hot chili paste (4 grams)
3/4 teaspoons paprika (2.5 grams)
2 teaspoons dried oregano (2 grams)
3/4 teaspoons ground black pepper (1.5 grams)
80 mls olive oil 
80 mls red wine 
2 splashes worcester sauce (4 grams)

Bahan:
1 kg tomat yang telah dipotong-potong
350 gram daging sapi cincang
2 siung bawang bombay (ukuran sedang, 160 gr setiap siung) (350 gram)
60 gram konsentrat tomat
2 1/2 sdt madu (12 gram)
2 3/4 siung bawang putih (ukuran sedang, 3 gr tiap siung) (8 gram)
3/4 sdt pasta cabe (4 gram)
3/4 sdt paprika (2,5 gram)
2 sdt oregrano kering (2 gram)
3/4 sdt lada hitam (1,5 gram)
80 mil minyak zaitun
80 mil anggur merah
2 percikan saus worcester (4 gram)

Spaghetti

Ingredients:
800 grams spaghetti 
1 1/4 tablespoon butter (16 grams)
3/4 teaspoons salt (4 grams)
2.5 litres water (2500 mls)
1 1/4 tablespoon olive oil (20 mls)
Serve with chopped basil and grated reggiano cheese

Bahan:
800 gram spaghetti
1 1/4 sdt mentega (16 gram)
3/4 sdt garam (4gram)
2,5 liter air (2500 mil)
1 1/4 sdm minyak zaitun (20 mil)
Sajikan dengan kemangi yang sudah dicincang dan parutan keju reggiano

Method

Bolognese Sauce (Saus Bolognese)

Peel and chop the onions. Pour the olive oil into a sizeable saucepan, heat it and fry the onions until translucent. Add the mince and fry until the mince is brown and crumbly. Now add the wine, worcester sauce, spices, tomatoes, squeezed garlic, chili paste, honey and tomato concentrate. Simmer for at least 45 minutes, or, if you have the time, for 2 hours.

Kupas dan cincang bawang bombay. Tuangkan minyak zaitun ke panci yang cukup besar, panaskan dan goreng bawang bombay sampai berubah warna. Tambahkan daging cincang dan tumis hingga berwarna coklat dan garing. Tambahkan anggur, saus worcester, bumbu, tomat, bawang putih yang telah digiling, pasta cabe,  madu, dan konsentrat tomat. Didihkan paling sedikit 45 menit, atau jika ada waktu didihkan hingga 2 jam.

Spaghetti

Bring the water to a boil. Add the olive oil and salt, then the spaghetti.
I normally use a timer to keep track of the cooking time (check the pasta package) - it tends to be between 9 and 12 minutes depending on the variety.
Check at the lower end of the cooking time to see if they are "al dente" - meaning they still have a bit of a bite. Now put out the whole lot into a colander which you have placed in your sink. Turn on the cold water and rinse the spaghetti under the water (whilst they are still in the colander). 
Put the saucepan back onto the hob and add the butter. Melt the butter, then put the spaghetti back into the saucepan and heat them up whilst turning them. The pasta will taste great, not stick together and be just right. You can also re-heat it if someone appears late for dinner.

Didihkan air. Tambahkan minyak zaitun dan garam,kemudian masukan spaghetti.
Saya biasanya menggunakan timer (pengukur waktu) untuk mengawasi waktu memasak- antara 9 sampai 12 menit tergantung variasi.
Periksalah apakah spaghetti sudah "al dente" - masih bisa digigit. Sekarang letakan semua spaghetti disaringan yang Anda letakan di wastafel Anda. Alirkan air dingin dan celupkan spaghetti ke dalam air.
Letakan panci pada kompor dan tambahkan mentega. Lelehkan mentega, kemudian masukan spaghetti ke dalam panci dan panaskan. Pasta akan enak dan tidak menempel. Anda juga bisa memanaskannya lagi jika ada yang pulang telat.


Step-by-Step Instructions

Bolognese Sauce
Saus Bolognese
 
Our ingredients.
Bahan-bahan.
 
Take the top and bottom off the onions.
Potong bagian depan dan belakang bawang bombay.
 
Peel them.
Kupas
 
Cut them into chunky slices
Potong Melintang
 
Halve the slices ...
Potong lagi di bagian tengahnya...
 
... and cut them into strips
... dan potong sehingga berbentuk potongan kecil
 
If your garlic has any green bits inside, take them out - prevents bad breath and indigestion.
Jika bawang putih memiliki bagian yang berwarna hijau di dalamnya, keluarkan - untuk mencegah bau mulut dan gangguan pencernaan. 
 
Put the olive oil into a sizeable saucepan.
Tuangkan minyak zaitun ke dalam panci yang besar.
 
Now add the chopped onions.
Tambahkan bawang bombay.
 
These are the dried spices to be added later.
ini adalah bumnu kering yang akan ditambahkan nanti.
 
When the onions have changed colour, add the mince
ketika bawang sudah berubah warna,masukan daging cincang
 
A nice splash of Worcester Sauce won't hurt.
Semprotkan saus worcester
 
Fry the mince and the onions until the mince is nice and crumbly - we want to get rid of most of the excess moisture.
Tumis daging cincang dan bawang sampai berwarna kecoklatan dan garing - untuk menghilangkan kandungan air yang ada.
 
Now add the glass of red wine.
Tambahkan anggur.
 
These are the dried spices (salt, pepper, paprika, oregano).
Tambahkan bumbu kering (garam, lada, paprika, dan oregano).
 
Add the tinned chopped tomatoes.
Tambahkan tomat yang sudah di cincang halus.
 
Press the garlic cloves into the sauce.
tekan bawang putih ke dalam saus.
 
Add the chilli paste ...
Tambahkan pasta cabe ...
 
... the honey ...
... maduy ...
 
... and the tomato concentrate.
... dan konsentrat tomat.
 
Let it simmer on low heat for a minimum of 45 minutes - stirring occasionally so it won't burn. This is to reduce the sauce so it will be nice and thick and blend together. I normally simmer the sauce for two hours.
Didihkan dengan api kecil minimal 45 menit - aduk-aduk agar tidak gosong. Ini dilakukan untuk mengurangi saus sehingga lebih enak,kental, dan tercampur dengan baik. Saya biasanya mendidihkan saus sampai 2 jam.
 
Ah! You won't want to stop tasting ...
Ah! Anda tidak akan berhenti mencicipi saus ini ...



Spaghetti
 
Bring the water to a boil, add salt and olive oil. Put the spaghetti into the boiling water. You can bend them around the saucepan once they have been in the boiling water for a couple of seconds.
Didihkan air, tambahkan garam dan minyak zaitun. Masukan spaghetti ke dalam air yang mendidih. Anda dapat membengkokan Spaghetti ketika sudah beberapa detik di dalam air mendidih. 
 
Nothing wrong with using a timer - taste the spaghetti after the recommended cooking time is over. They should be "al dente".
Gunakan timer - cicipi spaghetti setelah sudah waktunya. Seharusnya rasanya "al dente".
 
When the spaghetti are to your liking, pour them into a colander and rinse them under cold water.
Saringlah spaghetti dan celupkan ke dalam air dingin.
 
Melt the butter in your saucepan ...
Lelehkan mentega dalam panci ...
 
... and put the well-drained spaghetti back into the saucepan.
... masukan spaghetti ke dalam panci.
 
Now stir whilst re-heating the pasta in the melted butter until they are hot.
Aduk dan panaskan kembali lelehan mentega sampai panas.
 
Presto - your spaghetti bolognese! This is my favourite dish of all times. Serve with grated Reggiano and some chopped basil.
Presto - Spaghetti Bolognese Anda! Ini adalah makanan favorit saya setiap waktu. Sajikan dengan Reggiano dan daun kemangi.


Comments

Popular posts from this blog

Apa yang dimaksud Heutagogi??

Soto Medan, Indonesia